ANALIZA COST-BENEFICIU IN DOMENIUL CHIRURGIEI LAPAROSCOPICE ABDOMINALE

Rasfoieste varianta E-book (click aici)

 

Chestionar cu privire la valoarea intervențiilor chirurgicale laparoscopice

Va rugam sa completati acest chestionar pentru a ne ajuta sa venim in sprijinul dumneavoastra in viitorul apropiat.

Perfecţionarea serviciilor de chirurgie abdominală în regiunea transfrontalieră

IMASS

Cod e-MS: RORS 8

Bugetul total al proiectului: 1.149.246,17 EUR

Cofinanţare UE: 976.859,23 EUR

Perioadă de implementare: 04.05.2017 – 03.05.2019

Nume beneficiar: Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara

Partener proiect: General Hospital „Sveti Luka” Smederevo

 

Proiectul se adresează nevoii de dezvoltare a capabilităților chirurgiei abdominale în zona transfrontalieră. Cu toate că avantajele chirurgiei laparoscopice sunt mult mai mari decât intervențiile chirurgicale tradiționale, există o rată relativ scăzută de operații laparoscopice în cadrul numărului total de intervenții chirurgicale abdominale din regiunea transfrontalieră. Aceasta se datorează în principal unui deficit de capacități, atât din punctul de vedere al echipamentului disponibil, cât și al calificării personalului medical. Chirurgia laparoscopică reprezintă o tehnică nouă, cu un ritm rapid de dezvoltare, lipsa de calificare a personalului medical regional joacă un factor important pentru rata scăzută a intervențiilor chirurgicale laparoscopice.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea calității vieții populației din zona transfrontalieră cu patologii abdominale. Echipamentul chirurgical de ultimă generație și instruirea avansată pentru chirurgii experți asigurați prin acțiunile comune ale celor doi parteneri, vor crea accesul întregii populații din zona transfrontalieră la serviciile moderne de înaltă calitate ale chirurgiei abdominale din Timișoara și Smederevo.

Astfel, pe parcursul întregii perioade de implementare a proiectului, serviciile de chirurgie abdominală de înaltă calitate vor fi disponibile gratuit tuturor cetățenilor din zona transfrontalieră. Deoarece diagnosticul precoce are o importanță deosebită pentru tratamentul patologiilor abdominale (în special cancerul), în Timișoara și Smederevo vor fi oferite servicii gratuite de diagnosticare de înaltă calitate pacienților din întreaga zonă transfrontalieră. În plus, partenerii de proiect își asumă angajamentul de a continua să furnizeze servicii de diagnoză și chirurgie pentru cetățenii zonei transfrontaliere fără taxe directe, după încheierea perioadei de implementare. Campania de conștientizare, condusă de cei doi parteneri de proiect, va îmbunătăți prevenirea și diagnosticarea precoce a bolilor abdominale, cu efecte importante asupra calității vieții populației.

Rețeaua de specialiști, dezvoltată prin proiectul din jurul celor doi poli (Timișoara și Smederevo), va spori, semnificativ și cu efect imediat, accesul populației din zone îndepărtate la serviciile de sănătate specifice, precum și calitatea acestor servicii. Mai exact, echipamentele chirurgicale laparoscopice există în spitalele din fiecare din cele 9 județe / departamente ale regiunii transfrontaliere. Totuși, toate spitalele sunt limitate la o mică serie de operații laparoscopice simple, deoarece personalul lor medical este instruit doar în procedurile chirurgicale laparoscopice de bază. Prin activitățile proiectului, cel puțin 2 chirurgi experți din fiecare județ / district vor fi instruiți în proceduri avansate de chirurgie laparoscopică, care vor activa instantaneu capacitățile pentru astfel de proceduri pe întreaga zonă transfrontalieră (echipamentele laparoscopice acceptabile există deja în mai multe spitale). Cu efect imediat, pacienții vor avea acces la proceduri avansate la nivel local, evitând astfel supunerea la intervenții chirurgicale deschise.

Proiectul va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea procedurilor de diagnostic în întreaga zonă transfrontalieră.

Prin toate activitățile sale, proiectul va acorda o atenție deosebită persoanelor dezavantajate și minorităților care manifestă tendințe speciale de a nu lua investigații medicale la timp sau nu își pot permite investigații medicale de înaltă calitate și servicii de chirurgie de înaltă calitate.